географско положение и природа

Страната се намира в източната част на Балканския полуостров, който е в Югоизточна Европа. Включва части от историко-географските области Мизия, Тракия и Македония. Разположена на прехода между умерения и субтропичния климатичен пояс. Това нейно положение се е отразило върху развитието на климата, речния отток, растителната покривка, животинския свят и почвите. Тя има преходно природно-географско местоположение.

На север България граничи с Румъния, на запад – със Сърбия и Република Македония, на юг – с Гърция и Турция, а на изток – с Черно море. Река Дунав, от устието на река Тимок до Силистра, е естествената природна граница между България и Румъния. Територията на страната е 110 993 км², от които 261.4 км² са крайгранични речни води и 101.3 км² са крайгранични речни и морски острови. Към тази територия не се включва дванадесетмилната морска акватория.

Може да е малка, но това не означава, че такива са и красотите й.

Тя концентира на територията си удивително разнообразен релеф. Широки равнини се сменят с планински местности, в които се врязват дълбоки речни дефилета. А гледките оставят без думи, дори и най-незаинтересованите от природните красоти.

В България има 11 природни парка, които годишно се посещават от над 10 млн души.

Те са истински природен оазис, съхранил уникалната дива природа на страната.

Интересен природен феномен в България и намерените около 5100 пещери. За много от тях има уникални легенди. Почти всички са изследвани и отворени за туристи – имащи познания в областта на спелеологията. Най-ранните сведения за пещерите в България са намерени в ръкописите на Петър Богдан от 1640 г., които съдържат ценни географски и исторически сведения за България и Влашко. Следващи данни се откриват чак през 19 век, където за първи път се публикува туристическо описание на пещера в България. През 1915 г. излиза книгата “Карстови форми в Западна Стара Планина”, написана от географа Жеко Радев. 7 години по-късно в България се започват системните биоспелеологични проучвания, с които се поставя началото на научните изследвания в пещерите в България.

Дискусия

Няма коментари.

Вашият коментар

април 2024
П В С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930